Vacature gemeenteraadslid
Verwelkom de toekomst met M:OED!
Wij zijn op zoek naar mensen die samen met ons het verschil willen maken. Die gebaseerd op open en eerlijke waarden samen het beste uit onze democratie willen halen. Vind jij het ook belangrijk om oprecht te luisteren, actief op zoek te gaan naar hen die niet gehoord worden en tot menselijk en innovatief beleid te komen door zelf onafhankelijk onderzoek te doen naar de feiten?
Onze stad staat voor grote en complexe uitdagingen. Maastricht heeft een grote potentie die gerealiseerd kan worden door initiatiefrijke mensen meer ruimte te geven en daarnaast ondersteuning te bieden aan mensen die het moeilijk hebben. De maatschappij verandert en de politiek beweegt onvoldoende mee. Dit kan en moet anders. M:OED staat voor samenwerken en samen delen.
Spreekt dit je aan? Dan hebben we jou nodig.
Functieomschrijving
Uitvoeren van de drie functies van een gemeenteraadslid in samenwerking met de fractie
- Vertegenwoordigen van de inwoners van de gemeente
- Kaders stellen voor het beleid van de gemeente
- Controleren hoe het college het beleid uitvoert
Door het voorbereiden en bijwonen van vergaderingen van de raad, commissie, informatiebijeenkomsten, fractievergaderingen en van de partij. Signaleren wat er in de samenleving leeft, contacten onderhouden met stakeholders over bepaalde topics. En zichtbaar zijn in interviews, sociale media en deelnemen aan evenementen.
RAADSWERK LEER JE DOOR HET TE DOEN
Tijdsinvestering
De verwachting is dat raadswerk gemiddeld 15 uur per week kost behalve in de vakantieperiode in december en tijdens het zomerreces.
Vergoeding
De vergoeding van gemeenteraadsleden in Maastricht valt in de volgende categorie: Inwonertal 100.001-150.000: € 1.810,49 per maand
Daarnaast ontvangen raadsleden een onkostenvergoeding van € 181,28 per maand.
Vereisten
Lid zijn van de partij of bereid zijn dit te worden.
- 18 jaar of ouder
- niet uitgesloten van kiesrecht
- woont in Maastricht of gaat binnenkort in Maastricht wonen
- nationaliteit van buiten de Europese Unie? dan langer dan vijf jaar in Maastricht woonachtig
- geen functie bekleden die niet verenigbaar is met de functie van raadslid in Maastricht
Profielschets
- onderschrijft de waarden en uitgangspunten van de partij
- ondersteunend en coöperatief, zowel binnen als buiten de partij en fractie
- kennis van en affiniteit met verschillende beleidsterreinen en bereidheid om zich een thema eigen te maken of zich er verder in te verdiepen.
- in staat zijn om vanuit overkoepelend denken te komen tot ideeën om deze vervolgens met overtuigingskracht om te zetten in praktisch haalbare doelen
- integriteit binnen de partij en de betekenis daarvan uitdragen binnen de raad en de gemeente
Mail ons!
Word je enthousiast van bovenstaand? Dan komen we graag met je in contact via een mail naar welkom@stemvoormoed.nl, je kunt je interesse uiten in een door jouw gewenste vorm.
-
Maastricht
Onze stad die we met iedereen delen en waar de kansen liggen om met vertrouwen de toekomst in te gaan.
-
Open
Met een open Europese economie, een open en transparant besluitvormingsproces en een open maatschappij kunnen wij allemaal genieten van de welvaart die Maastricht te bieden heeft.
-
Eerlijk
M:OED gelooft dat door een inclusief beleid waar eenieder dezelfde kansen krijgt, de stad als geheel zichzelf beter leert begrijpen en daarmee een identiteit van een open en eerlijke stad kan aanmeten.
-
Democratisch
Door moed te tonen wanneer er verantwoordelijkheid genomen moet worden en ieders stem laten horen, kunnen we in Maastricht de juiste fundering creëren om als stad te bouwen aan een toekomst.
Manifesto
-
Maastricht
Maastricht
“Onze stad die we met iedereen delen en waar de kansen liggen om met vertrouwen de toekomst in te gaan.”
Onze stad heeft een unieke positie in de meest brede zin van het woord. Met een geschiedenis als oudste stad van ons land voel je de historie als je door de straten loopt. Maastricht is onze gemeenschappelijke noemer waar, volgens M:OED, iedereen bij hoort. Door de stad zo letterlijk in onze visie te noemen mag er geen twijfel over bestaan waar we het voor doen, waar we voor willen werken en waar we ons voor willen inzetten; Maastricht, onze stad.
Een stad die inclusiviteit moet uitstralen in haar doen en laten. Onze gemeenschap waar iedereen zich thuis moet kunnen voelen, of je hier nu geboren en getogen bent, komt werken of studeren. We zien een groeiende polarisatie in de stad die alleen kan worden teruggedrongen met wederzijds begrip. Dit doen we door een beleid te vormen waarin niemand buitengesloten wordt of als aparte groep behandeld kan worden. De rol van de gemeente is hierin ontzettend belangrijk. Zo zou de gemeente kunnen faciliteren in een succesvol integratiebeleid.
Maastricht als grensstad is per definitie een internationale stad waar talen en culturen bijeenkomen. Een stad waar bruggen gebouwd kunnen worden. Dit moet worden gekoesterd en uitgebreid zodat Maastricht een aantrekkelijke vestigingsplaats is voor mensen en organisaties. Door mensen in de stad te laten samenkomen kunnen we, door te leren van de rijke geschiedenis en cultuur, met goede moed de toekomst in. Een toekomst gevormd door de brug te slaan tussen oude en nieuwe generaties en Maastrichtenaren.
-
Open
Open
“Met een open Europese economie, een open en transparant besluitvormingsproces en een open maatschappij kunnen wij allemaal genieten van de welvaart die Maastricht te bieden heeft.”
Maastricht is als grensstad zo open als maar zijn kan, mede door de bruggen waarop onze stad werd gebouwd. De sterke connectie met onze buren zijn een niet te onderschatten aspect van de welvaart van de hele regio. Om te kunnen blijven genieten van de voordelen die een open Europese economie ons heeft gebracht moet de stad duidelijk maken dat Maastricht niet het einde van Nederland, maar het begin van Europa is. Een stad waar iedereen zijn dromen kan verwezenlijken door initiatieven te faciliteren die bijdragen aan de groei en bloei van Maastricht.
Het beleid dat hiervoor moet zorgen moet ook open en transparant zijn. De Maastrichtenaren hebben maar moeilijk zicht op de besluitvormingsprocessen die iedereen aan gaat. De stad moet dicht bij haar burgers staan en hen de ruimte bieden inspraak te geven op alle onderwerpen die voor ons en de stad belangrijk zijn. Ze is immers van ons allen.
Dit geldt niet alleen in culturele of maatschappelijke zin. Ze moet ook letterlijk de ruimte bieden aan een groeiende bevolking met zeer verschillende wensen. Hierin hoeft de gemeente niet de regels voor te schrijven, Maastricht moet faciliteren. Hulp bieden aan zij die dat behoeven maar mensen vrij laten waar het kan.
Open verbindingen in de Euregio is van een net zo groot belang om eenieder te kunnen laten profiteren van de kansen die Maastricht en haar Europese buren te bieden hebben. Door grotere mobiliteit ontstaan grotere kansen voor de stad. De gemeente moet hierin een faciliterende rol spelen en durven te investeren in de toekomst.
M:OED ambieert een open stad, waar besluit en beleid zowel daadkrachtig als te begrijpen zijn. Dit promoten we door als partij open te zijn in ons eigen besluitvormingsproces.
-
Eerlijk
Eerlijk
“M:OED gelooft dat door een inclusief beleid waar eenieder dezelfde kansen krijgt, de stad als geheel zichzelf beter leert begrijpen en daarmee een identiteit van een open en eerlijke stad kan aanmeten.”
Maastricht kan wereldwijde trends zoals globalisatie, verschillen tussen arm en rijk en klimaatverandering niet alleen aanpakken. Wat we wel kunnen doen is slim inspelen op deze ontwikkelingen en een beleid vormen waar iedereen baat bij heeft.
Met inclusief beleid gelooft M:OED dat iedereen kansen kan grijpen die een steeds nauwer verbonden wereld te bieden heeft. Zeker in een internationale stad als Maastricht. Door eerlijk te zijn over de problemen waar onze stad mee te kampen heeft hoeven we geen angst te zaaien, maar kunnen we juist de vruchten plukken van een gemeenschappelijk doel. We kunnen als stad alleen excelleren als iedereen dat kan.
In een universiteitsstad met zoveel kennis en met een historie in ambachten en kunst zijn er voor eenieder de kansen om zichzelf te ontwikkelen. De voorwaarde hiervoor is dat iedereen hier ook van kan profiteren. Een eerlijk beleid waarin inwoners worden gestimuleerd om van elkaar en van de organisaties in de stad te leren is de enige manier om als gemeenschap te excelleren. M:OED gelooft dat door een inclusief beleid waar eenieder dezelfde kansen krijgt, de stad als geheel zichzelf beter leert begrijpen en daarmee een identiteit van een open en eerlijke stad kan aanmeten.
Doordat M:OED op transparante wijze tot haar besluiten komt hoopt ze als voorbeeld te dienen voor een inclusieve stad waar beleid en besluiten op alle niveaus op een oprechte manier tot stand komen. Veel inwoners voelen zich niet voldoende gehoord door het politieke bestel, en dat is niet eerlijk. M:OED wil er daarom voor iedereen zijn.
-
Democratisch
Democratisch
“Door moed te tonen wanneer er verantwoordelijkheid genomen moet worden en ieders stem laten horen, kunnen we in Maastricht de juiste fundering creëren om als stad te bouwen aan een toekomst.”
Via samenspraak, debat en discussie kunnen we samen tot een coherent en inclusief beleid komen. Democratie moet niet betekenen dat de meerderheid regeert. Juist naar de minderheid moet men ook luisteren zodat iedereen zich niet alleen betrokken voelt maar ook echt betrokken is bij Maastricht. De huidige structuur van de gemeente werkt een inefficiënt proces in de hand. Dat moeten we veranderen door kritisch te kijken naar verantwoordelijkheden om een omgeving te creëren waar iedereen de kans krijgt om kritiek te geven op het beleid van de stad. Want alleen als we luisteren naar iedereen die meemaakt wat er in Maastricht leeft en speelt kunnen we tot een democratisch beleid komen. Alleen op deze manier kunnen we er voor zorgen dat onze stad de bodem biedt voor de toekomstvisie die M:OED heeft.
M:OED gelooft dat deze verantwoordelijkheid begint bij de partij zelf die een cultuur van transparantie, eerlijkheid en democratie moet promoten. Door moed te tonen wanneer er verantwoordelijkheid genomen moet worden en succes te delen als er doelen bereikt zijn, kunnen we in Maastricht de juiste fundering creëren om als stad te bouwen aan een toekomst.