Stem jong!

Door Bestuur op 14-03-2022

Lokale jonge partijen roepen op om te stemmen voor de toekomst

Veel kwesties die spelen in de lokale politiek zijn van groot belang voor jongeren, maar jongeren zijn ondervertegenwoordigd in de gemeenteraad.
Voor de gemeenteraadsverkiezingen van maart 2022 doen de lokale politieke partijen M:OED (Maastricht), Connect (Wageningen), STIP (Delft) en Student & Starter (Utrecht) een gezamenlijke oproep aan iedereen: stem op een jonge kandidaat. Zo draag jij bij aan oplossingen die de toekomst van jezelf, jouw kinderen en kleinkinderen mooier maken.

Een gemeenteraadslid is op dit moment gemiddeld 53 jaar oud, terwijl de gemiddelde Nederlander ruim 10 jaar jonger is. Zo’n 16% van de bevolking is tussen de 18 en 30 jaar oud, maar slechts 8% van alle gemeenteraadsleden komt uit deze leeftijdsgroep. Vooral in steden loopt de leeftijd van de inwoners sterk uiteen met de gemiddelde leeftijd van gemeenteraadsleden. De belangen van jonge mensen raken hierdoor ondergesneeuwd en de toekomst van onze generatie komt hierdoor onder druk te staan. Dat moet anders. Met frisse energie en nieuwe ideeën.

Jongeren hebben het de afgelopen jaren zwaar te verduren gehad en met name de coronacrisis heeft ingehakt op onze generatie. Dit heeft geleid tot een explosie aan mentale klachten, eenzaamheid, stress en depressies. Tot op heden worden de problemen van onze generatie niet serieus genomen en structurele oplossingen doorgeschoven. De noodzaak is duidelijk: 1) de kansenongelijkheid in het onderwijs neemt toe; 2) studenten hebben enorme schulden; 3) er is nauwelijks toegang tot de huizenmarkt; en 4) jongeren worden het hardst geraakt door de klimaatcrisis. Kortom, het is tijd voor verandering!

Om de toekomst van de huidige en volgende generaties veilig te stellen, moeten de aankomende gemeenteraadsverkiezingen maar om één ding draaien: verbeter de positie van jongeren. Dit kunnen we bereiken door een brede jongerenvertegenwoordiging op lokaal niveau, met jongeren die actief deelnemen aan de politiek. Want wie kunnen er nu beter opkomen voor onze generatie dan wijzelf?

Blijf op de hoogte

Door je aan te melden ga je akkoord met de verwerking van je persoonsgegevens volgens ons privacybeleid.