Gesprekscafé Veilig(er) Uitgaan (Safe(r) Clubbing)

Door Bestuur op 02-12-2022

Doen alsof je iemand belt op weg naar huis. Zeggen dat je een vriendje hebt om te voorkomen dat iemand je lastigvalt. Mensen die zeggen dat je te ‘serieus’ bent als je ze confronteert met ongewenst aanraken. Misschien dat je zelfs kleding voor een avondje uit kunnen kiezen afhankelijk van hoeveel energie je hebt om ongewenste (fysieke) aandacht tegen te houden, want je ‘sexy’ kleden kan gezien worden als een uitnodiging.

Dit zijn dingen die je misschien herkent uit eigen ervaring, van mensen die je het hebben verteld of je hebt het nog niet eerder gehoord. Daarom organiseerden we een gesprekscafé om te praten over veiliger uitgaan in Maastricht.

Uitgaan moet veilig en leuk zijn voor iedereen. Helaas is dat niet altijd het geval. Tijdens deze avond spraken over wat onze gedachten en ons gedrag beïnvloedt, hoe we (seksueel) grensoverschrijdend gedrag kunnen voorkomen en wat we nu zouden kunnen doen als we het zien gebeuren. In ons panel zaten drie geweldige mensen, elk met hun eigen unieke expertise en perspectief:

0 Sanne Thijssen is voorvechter van seksuele en reproductieve gezondheid en rechten (SRHR) en jongerenbetrokkenheid. Ze is de oprichter van Shake The Dust en werkt als consultant vanuit Maastricht.
0 Alexandra Fletcher is vrijwilliger bij Let’s Talk About Yes. Let’s talk about Yes is een campagne om de consentcultuur in Maastricht en op de universiteit te bevorderen.
0 Edward van Kempen werkt als vrijwilligerscoördinator bij de Muziekgieterij. Stichting De Muziekgieterij zet zich in voor een solide basis binnen de muziekscene in Maastricht, en haar Euregionale omgeving, die voor iedereen toegankelijk is.

Dit nemen we mee uit deze sessie:

> In het uitgaansleven vervagen grenzen; je draagt andere kleren, hebt meer vrijheid en kunt op ontdekkingstocht. Dat maakt het ook moeilijker om te zien of iemand zich in een goede of slechte situatie bevindt. Er zijn trainingen beschikbaar die de gemeente kan aanbieden aan clubs en hun personeel.
> Seksueel grensoverschrijdend gedrag wordt onder meer veroorzaakt door gendernormen en machtsongelijkheid. Onderwijs over toestemming (consent) en grenzen & wensen vanaf jonge leeftijd draagt sterk bij aan preventie.
> Gesprekken voeren met vrienden, collega’s en familie is essentieel. Jouw ervaring is niet de ervaring van alle anderen. Mensen weten het misschien pas als jij het ze vertelt. Dit is ook een goede oefening om later tegen mensen te zeggen dat ze zich ongepast gedragen.
> Als iemand je vertelt over een incident, of je nu een vriend of barman bent, erken dan altijd eerst de ervaring van het slachtoffer. Dat betekent ook: geef het slachtoffer niet de schuld! Ongeacht waar je bent, wie je bent of hoe je je kleedt, niemand mag je zonder toestemming aanraken. Het is hun schuld en niet de jouwe.
> Clubs, zoals de Muziekgieterij, kunnen geweldige dingen doen om veiliger clubben te bevorderen. Denk aan informatie op toiletdeuren, huisregels, en aan de hand van meldingen het beleid veranderen of de crowd management.

Ongewenste fysieke aandacht is genormaliseerd. Maar dat zou niet zo moeten zijn. Samen met clubs, docenten, trainers, beleidsmakers, clubbezoekers, etc. kunnen we dit veranderen!

We hebben erg genoten van het gesprekscafé! Hopelijk tot een volgende keer.

Blijf op de hoogte

Door je aan te melden ga je akkoord met de verwerking van je persoonsgegevens volgens ons privacybeleid.